Opplev også: Frederikshavn | Hirtshals | Aalborg |

 

Ett av Københavns mest storslåtte slott huser Kongehus, Folketinget og Høyesterett
Foto: Finn Christoffersen / Styrelsen for Slotte & Kulturejendomme

 

Christiansborg Slot

Et kort sammendrag av Christiansborg Slots historie

Helt siden Absalons borg (under biskopen av Roskilde) ble oppført i 1167 har den danske makten vært samlet ved det nåværende Christiansholm Slot. Absalons Borg ble forøvrig revet i 1368 av en invasjonsmakt, men kun for å bli erstattet av Københavns Slot få år senere, og 1417 ble slottet overtatt av kongemakten og ble hovedsete for kongehuset og regjeringen. Selv etter utallige ombygginger ble København Slot revet i 1720, for å gi plass til Christiansborg Slot. Slottet bygget i barokkstil ble hoffets samlingspunkt og livet der ble beskrevet som særdeles overdådig.

Men heller ikke dette slottet stod særlig lenge, for i 1794 herjet en stor brann slottet, og kun Ridebaneanlægget ble stående igjen. I 1803 ble byggingen av et nytt slott startet, men etter at det stod ferdig oppført i 1828 ble klart at kong Frederik VI ikke ønsket å bo på slottet. Det ble derfor benyttet kun til representasjonsoppgaver. Høyesterett fikk tilholdssted på Christiansborg (2), det samme gjorde Folketinget (da Rigsdagen) etter at demokratiet ble innført i 1849. Men 1884 herjet en ny brann Christiansborg, og denne gangen brant alt unntatt Ridebaneanlægget og Slotskirken ned til grunnen.

Etter 20 år med diskusjoner ble byggingen av et nytt slott igangsatt. Det stod ferdig i 1928 og ble tatt i bruk av dagens brukere: Folketinget, Kongehusets representasjonslokaler, Høyesterett og etterhvert Statsministeriet.

Folketinget

Det er det danske Folketinget som bruker størstedelen av Christiansborg. Det arrangeres omvisning på Folketinget for turister på søndager og helligdager samt i skoleferiene. Ved et besøk får dere blant annet se Folketingssalen og Grundloven fra 1849.

Annonser for overnatting og reise
Billighotell

På Cabinn bor dere billig og bra midt i sentrum

Cabinn Scandinavia

Betaler kun for det du trenger - et rent rom og en god seng! Sentral beliggenhet (kun 1 km til sentrum).
Cabinn Scandinavia

Designhotell

Bella Sky er ett av Københavns mest populære designerhoteller

Bella Sky Comwell

Designhotellet Bella Sky har vakt internasjonal oppsikt med sin særpegede utforming. Nær sagt alle fasiliteter, sentralt.
Bella Sky Comwell

Luksushotell

Nyt det lille ekstra i stort monn på Hotell Marriott Copenhagen

Mariott Copenhagen

Femstjernershotellet Marriott Copenhagen har alle fasiliteter, service med stor "S", sentralt beliggende i København.
Mariott Copenhagen

 
Komfortabel reise: Ferge

Gode opplevelser og komfortabel reisemåte med ferge til København

Nyt selve turen som en del av reisen til København. God mat og hyggelig atmosfære.
Bestill ferge

Rask reise: Fly

Reis på raskeste måte til København for å nyte mest mulig av byen!

Velg raskeste reisemåte til København, for å nyte mest mulig av tiden i byen.
Bestill fly

 

 

De Kongelige Repræsentationslokaler

Kongehusets representasjonslokaler benyttes ved offisielle arrangementer som for eksempel gallafester og ambassadørmottagelser. I lokalene ses kunstverker som er blitt reddet ut fra de to forrige slottene da de brant, blandet med verker fra ledende danske kunstnere fra mer moderne tid. Ved et besøk i de Kongelige Repræsentationslokaler vil dere få se

  • Tårnsalen som er prydet med gobelinere med motiver fra danske folkeviser.
  • Tronsalen med et takmaleri som forteller historien om da Dannebrog falt ned fra himmelen i Estland i 1219
  • Riddersalen som er pyntet med 17 gobelinere som viser Danmarks historie gjennom 1000 år
  • Fredensborgsalen
  • Alexandersalen som benyttes ved statsbesøk

Ruinene under Christiansborg Slot

Som nevnt i innledningen har det ligget flere slott på Slotsholmen. Ruinene av Blåtårn fra Københavns Slot ble funnet i 1902 og ruinene fra Absalons Borg ble funnet noen år senere, i 1907. Interessen for å se ruinene var så stor, at det ble besluttet å lage et museum under Christiansborg Slot.

Slotskirken

Slotskirken benyttes av kongefamilien ved barnedåp, konfirmasjoner, bryllup, som sørgested før begravelse (castrum doloris) og til andre høytideligheter. Slotskirken er åpen for besøkende hver søndag og daglig i påskeferien, hele juli og i høstferien (OBS: Den danske høstferien).

Omvisninger på Christiansborg Slot

På Christiansborg Slot arrangeres det altså en rekke omvisninger. Noen går på virkedager, mens andre foregår i helgene. (Sjekk hjemmesiden for program.) De forskjellige omvisningene går innom De Kongelige Representsasjonslokaler, Riddersalen, i Ruinene under Christiansborg, De Kongelige staller, i Christisansborg Slotskirke, i Folketinget og til slutt er det også en omvisning i Teatermuseet i Hofteatret.

Adresse: Christiansborg Slot, Christiansborg Slotsplads, København
OBS: Det er få tilgjengelige parkeringsplasser i området.
Web: Christiansborg Slot

 

© 2019 Opplev København